Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki inaczej, czyli bez zawijania

4.0
(22)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Gołąbki

mięso mielone 1 kg
kapusta biała 1 mała główka
jajko 5 dużych
ryż 6 łyżek
kasza manna 6 łyżek
Papryka słodka mielona Prymat 2 łyżki
sól i pieprz do smaku
przyprawa uniwersalna do smaku

Sos pomidorowy (proporcje na 1 litr wody)

kostka rosołowa 1 szt (lub mięsna)
koncentrat pomidorowy 6 łyżek
ketchup pikantny 6 łyżek
śmietana 30% 3-4 łyżki

Dodatkowo

Bułka tarta klasyczna Prymat
olej rzepakowy

Porada

Sos można dodatkowo zagęścić mąką, ale nie powinno być takiej potrzeby - gęsty keczup i koncentrat w połączeniu z bułką tartą z panierowania gołąbków dają odpowiednią konsystencję sosu.

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki inaczej, czyli bez zawijania

Kroki postępowania

1
Kapustę obieramy z wierzchnich liści i szatkujemy. Solimy lekko i zgniatamy rękoma. Odstawiamy na pół godziny i po tym czasie odciskamy sok. Dodajemy do niej pozostałe składniki, przyprawiamy i mieszamy dokładnie do połączenia składników.
Krok 1 - Gołąbki inaczej, czyli bez zawijania foto
4
Z masy formujemy gołąbki na kształt kotletów mielonych i po obtoczeniu w bułce tartej smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Krok 2 - Gołąbki inaczej, czyli bez zawijania foto
5
Sos: w garnku zagotowujemy wodę (na podane proporcje gołąbków trzeba przynajmniej 2 litry), dodajemy kostkę rosołową, keczup i koncentrat i mieszamy do rozpuszczenia. Do sosu wkładamy gołąbki i gotujemy 40-50 minut, aż ryż będzie miękki. Sos zaprawiamy śmietaną 30%.
Krok 3 - Gołąbki inaczej, czyli bez zawijania foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dorota w 20.01.2016 22:57
Przepyszny obiad!
Barbara13 20.01.2016 17:45
szybkie i smaczne
w mojej kuchni 20.01.2016 14:23
moje smaki w tym daniu
Ewa Wojtaszko 20.01.2016 10:25
lubię takie :)
Poison1988 20.01.2016 08:15
uwielbiam je, smakują jak gołąbki a robi się o wiele szybciej :)
jagoda5913 20.01.2016 00:32
robię podobne
JulkaTomeczek 20.01.2016 00:32
Pysznie wyglądają
gusia1000 20.01.2016 00:20
Też tak robię.
Adamorek 19.01.2016 23:04
zawsze dobrze urozmaicić

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak