Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki cielęce w sosie pomidorowym

3.0
(18)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone 250 g cielęcina
cebula 1 szt
ryż 150 g
pieczarki 150 g
czosnek 2 ząbki
natka pietruszki mały pęczek
olej do smażenia
kapusta 1 mała główka
passata pomidorowa 400 ml
śmietana szklanka 12%
mąka 1 łyżka
sól do smaku
masło do smażenia
koperek mały pęczek

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki cielęce w sosie pomidorowym

Kroki postępowania

1
Czosnek i pietruszkę drobno posiekać; Pieczarki pokroić na cienkie plasterki; Pieczarki wraz z czosnkiem i pietruszką podsmażyć na maśle kilkanaście minut ( do lekkiego zarumienienia),doprawić solą i pieprzem do smaku;
Krok 1 - Gołąbki cielęce w sosie pomidorowym foto
2
Ryż ugotować na półtwardo;
Krok 2 - Gołąbki cielęce w sosie pomidorowym foto
3
Cebulkę drobno posiekać i zeszklić na oleju;
Krok 3 - Gołąbki cielęce w sosie pomidorowym foto
4
Ryż, pieczarki, cebulkę, mięso mielone umieścić w jednym naczyniu;
Krok 4 - Gołąbki cielęce w sosie pomidorowym foto
5
Dokładnie wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem do smaku;
Krok 5 - Gołąbki cielęce w sosie pomidorowym foto
6
Z kapusty wyciąć głąb, a następnie obgotować całą główkę 2-4 minuty w osolonym wrzątku;
Następnie odzielać delikatnie liście i odcinać środkowy nerw;
Krok 6 - Gołąbki cielęce w sosie pomidorowym foto
7
Liście wypełniać odrobiną farszu ( wielkości małego kotleta mielonego);
Krok 7 - Gołąbki cielęce w sosie pomidorowym foto
8
zwijać w rulonik, zawijając boki pod spód i tak do wykończenia farszu;
Krok 8 - Gołąbki cielęce w sosie pomidorowym foto
9
Pozostałymi liśćmi kapusty wyłożyć dno garnka i układać ciasno gołąbki;
Krok 9 - Gołąbki cielęce w sosie pomidorowym foto
10
Gołąbki zalać passatą pomidorową, litrem wody, doprawić solą i pieprzem do smaku, skropić olejem i dusić na małym ogniu ok. 1-1,5h;
Krok 10 - Gołąbki cielęce w sosie pomidorowym foto
11
Gdy gołąbki i kapusta są już miękkie, wymieszać śmietanę z 1 łyżką mąki i odrobiną wody i zabielić sos;
Krok 11 - Gołąbki cielęce w sosie pomidorowym foto
12
Dodać posiekany koperek i pogotować razem jeszcze 1 minutę wkładająć delikatnie drewnianą łyżkę pomiędzy gołąbki, tak by śmietana wymieszała się z całym sosem;
Wyłączyć źródło ciepła;
Krok 12 - Gołąbki cielęce w sosie pomidorowym foto
13
Gołąbki wykładać na talerz, polewać sosem pomidorowym i podawać;
Smacznego!
Krok 13 - Gołąbki cielęce w sosie pomidorowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Seba 05.03.2014 12:02
bardzo dobre
ONY_za_kare 28.02.2014 12:48
na pewno pyszne
Kuchenka 25.02.2014 18:01
moje ulubione :)
Katarzyna59 16.02.2014 09:48
znakomite,
Alex_M 06.02.2014 10:53
przepyszne danie :)
anusq18
anusq18 01.02.2014 18:06
Uwielbiam gołąbki trzeba takie wypróbować : D
Marlenka.S 01.02.2014 17:32
bardzo smaczne danie, uwielbiam gołąbki
Mniam 01.02.2014 00:33
Z cielęciną muszą być na prawdę wspaniałe. Oj narobiłaś mi ochotę na gołąbki :)
mitek111 31.01.2014 20:57
mmm...pycha
anemon 31.01.2014 20:47
Dobrze, że cielęcinę jest już co raz łatwiej kupić. Bardzo apetyczne są Twoje gołąbki.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak