Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki bez zawijania z wędliną, cukinią i serem żółtym

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta biała 400 g okrojona bez głąba
ryż 100 g
kasza jaglana 80 g
kasza gryczana 100 g
cebula duża
ser żółty 80 g
dobra wędlina 200 g
cukinia 100 g - obrana i wydrążona
sól 1 łyżeczka
tymianek 1 łyżka
oregano 1 łyżka
Czosnek suszony Prymat 1 łyżka
Gorczyca biała cała Prymat 1 łyżka
Pieprz kolorowy Prymat w młynku
jajko 3
Bułka tarta klasyczna Prymat 7 łyżek
olej do smażenia
Bułka tarta klasyczna Prymat 70 g
rosół 1,5 szklanki

Porada

Podajemy polane dowolnym sosem, np. pomidorowym bądź, tak jak u mnie na zdjęciu, z marchewką na gorąco – były bardzo smaczne:)

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki bez zawijania z wędliną, cukinią i serem żółtym

Kapustę szatkujemy dość drobno w robocie kuchennym i przekładamy do miski. Ryż i kasze gotujemy w lekko osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu (ale nie rozgotowujemy). Cebulę i wędlinę kroimy w dość drobną kostkę i smażymy osobno na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu. Ugotowane kasze, ryż, usmażoną cebulkę i kiełbasę przekładamy do miski z kapustą. Ser żółty i cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do reszty składników w misce. Wbijamy jajka, dodajemy bułkę tartą, przyprawiamy i dokładnie mieszamy a następnie wyrabiamy ręką, tak by wszystkie składniki dobrze się połączyły. Z powstałej masy formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. „Gołąbki” przekładamy do naczynia żaroodpornego (dużego), podlewamy rosołem i zapiekamy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 55 minut (z termoobiegiem).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak