Gołąbki bez zawijania z kapusty pekińskiej

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone wieprzowo-wołowe

    500 gram
  • kapusta pekińska

    500 gram
  • ryż

    100 gram
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    2 ząbek
  • jajka

    2 sztuka
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    4 łyżka
  • sól

    do smaku
  • Majeranek suszony Prymat

    1 łyżka
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    1 łyżka
  • pomidory z puszki

    400 gram
  • koncentrat pomidorowy

    3 łyżka
  • woda

    200 mililitr
  • cukier

    1 łyżeczka
  • sól

    do smaku
  • mąka do obtoczenia

    3 łyżka
  • olej do smażenia

    2 łyżka
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cebulę posiekać drobno i zarumienić na łyżce oleju. Kapustę poszatkować drobno. Ryż ugotować około 10 minut na półtwardo w osolonym wrzątku. Odcedzić i wystudzić.Wszystkie składniki dodać do mięsa. Doprawić solą, pieprzem, ziołami i majerankiem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać jajka i bułkę. Wyrobić na gładką masę. Zwilżonymi dłońmi formować "gołąbki" i obtoczyć je w mące. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć gołąbki z każdej strony na złoto. Przełożyć do naczynia.
Sos: Wszystkie składniki sosu zmiksować. Przygotowanym sosem zalać gołąbki i wstawić je do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 40 minut.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jan_mag 06.12.2016 14:11
Wygląda pięknie
IZABELA29 20.01.2015 11:57
Smaczne i sycące
Magda60 14.10.2014 14:49
pomysl rewelacyjny
berys18 10.10.2014 09:47
smaczne gołąbki
EmciaPichci 18.02.2014 07:31
bardzo fajny pomysł :)
lara 13.08.2013 09:43
szybkie i pyszne danie
artur7 25.07.2013 17:26
takich jeszcze nie jadlem
Rafał10 25.05.2013 21:37
Super, uwielbiam jak ktoś podaje przepisy i wymienia dużo przypraw, a nie tak jak niektórzy by napisali: Ryż, mięso mielone, kapusta i przyprawy :P I piękne zdjęcie :)
Lampencjo 14.05.2013 17:49
świetny przepis
Mniam 11.05.2013 23:01
Bez zawijania robiłam ze zwykłej kapusty, a w pekińską zawijałam- a tu coś nowego do wypróbowania:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat