Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

800 g mielonego mięsa
500 g kapusty włoskiej
2 łyżki bułki tartej
2 łyżki kaszy manny
sól, pieprz, papryka słodka
sos pomidorowy
2 marchewki
płynnego przecieru 250 g
Liść laurowy suszony Prymat
rosół warzywny 1 l
jajko 2 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym

Kroki postępowania

1
Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie, następnie go studzimy. Mięso przepuszczamy przez maszynkę, wkładamy do miski i dodajemy do niego 2 jajka, pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, sól i pieprz oraz bułkę tartą i kaszę. Dodajemy ostudzony ryż i poszatkowaną kapustę. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy do powstania jednolitej konsystencji. Z masy formujemy duże kotlety.
Krok 1 - Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym foto
2
Rozgrzewamy oliwę na patelni i obsmażamy je na złoty kolor z dwóch stron.
Krok 2 - Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym foto
3
Obsmażone kotlety układamy w dużym garnku, dodajemy bulion, przecier pomidorowy oraz przyprawy. Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do garnka. Kotlety gotujemy ok. 45 minut na małym ogniu.
Krok 3 - Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak