Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki bez zawijania

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso mielone wieprzowe 0,5 kg
mięso mielone drobiowe 0,5 kg
ryż 2 torebki
oliwa do smażenia
cebula 1 szt
Majeranek suszony Prymat 3 łyżeczki
Zioła prowansalskie suszone Prymat 2 łyżeczki
przyprawa uniwersalna do smaku
kapusta pekińska 1/2 szt (małej)
mąka pszenna 6 łyżek
passata pomidorowa 700 ml
czosnek 2 ząbki
Bazylia suszona Prymat 2 łyżeczki
woda przegotowana 2 szklanki
Papryka słodka mielona Prymat 2 łyżeczki
jajko 2 szt
sól i pieprz do smaku

Porada

Podawać jako samodzielne danie lub jako dodatek do ziemniaków.

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki bez zawijania

Kroki postępowania

1
Ryż ugotować al dente.
Cebulę drobno pokroić- podsmażyć.
Kapustę drobno poszatkować.
Do dużej miski włożyć mięso. Doprawić majerankiem, papryką, ziołami prowansalskimi i Kucharkiem. Dodać jajka- wymieszać. Dodać cebulę, ryż i kapustę. Wymieszać tak, by powstała jednolita masa (jeżeli masa jest zbyt rzadka można dodać odrobinę bułki tartej)
Krok 1 - Gołąbki bez zawijania foto
2
Z masy formować płaskie kotleciki. Każdy z nich obtoczyć w mące i smażyć na patelni z obu stron na zloty kolor.
Krok 2 - Gołąbki bez zawijania foto
3
Kotleciki przełożyć do dużego garnka.
Przygotować sos: wymieszać passatę z przeciśniętym czosnkiem, bazylią, wodą, solą i pieprzem.
Sosem zalać kotleciki w garnku.
Dusić pod przykryciem min 1,5 godz.
Smacznego!
Krok 3 - Gołąbki bez zawijania foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 21.06.2016 19:19
Moje ulubione gołąbki
Anna169Hosz 21.06.2016 17:36
Bardzo fajne danie!
Konczi 21.06.2016 17:13
Wyglądają pysznie
Franciszek 21.06.2016 16:06
super pomysł :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak