Gołąbki bez zawijania

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone z łopatki

    1/2 kg
  • kapusta biała

    40 dag
  • cebula

    1 szt
  • ryż

    1/2 szkl
  • jajko

    1 szt
  • kasza manna

    1/3 szkl
  • czosnek

    2 ząbki
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • sos sojowy

    do smaku
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    1/2 szkl
  • Liść laurowy suszony Prymat

    1 szt
  • angielskie ziele

    5-6 szt
  • kostka rosołowa

    1 szt
  • mąka pszenna

    1 łyżka
  • śmietana

    1 łyżka
  • koncentrat pomidorowy

    2-3 łyżki
  • cukier

    do smaku
  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Gołąbki bez zawijania foto
Do mielonego mięsa dodać drobno posiekaną cebulę, kapustę, ryż, kaszę mannę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko.
Krok 2 - Gołąbki bez zawijania foto
Wszystkie składniki wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym.
Krok 3 - Gołąbki bez zawijania foto
Z masy formować owalne porcje, obtaczać w bułce tartej.
Krok 4 - Gołąbki bez zawijania foto
Rumienić ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju. Rumiane przełożyć do rondla, wlać 1,5 szklanki wody, dodać kostkę rosołową, liść laurowy, angielskie ziele. Dusić pod przykryciem około 40 minut. Do wywaru z mięsa dodać koncentrat pomidorowy, mąkę wymieszaną ze śmietaną, zagotować, doprawić solą , pieprzem i cukrem.
Krok 5 - Gołąbki bez zawijania foto
Podawać z dodatkiem sosu pomidorowego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (17)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kejti 11.03.2014 23:51
Robię podobne,super są :-)
sylwia_sl 29.01.2014 16:49
Są bardzo pyszne
IlonaAlbertos 07.11.2013 18:33
Uwielbiam je.
Aleksandra/Olcia 03.11.2013 17:07
apetyczne danie
sunnymood 23.10.2013 22:38
wow;) jakie śliczne;)
olkaaa 03.10.2013 07:53
muszę spróbować
Mniam 30.09.2013 08:42
Pyszne gołąbeczki.
IKrakowianka 29.09.2013 19:45
@Kolorowa - tak, dałam surowy ryż
miszelka 29.09.2013 11:33
też je bardzo lubię :)
AGNIESZKA144 29.09.2013 10:55
bardzo lubię takie gołąbki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat