Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki bez zawijania

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

kapusta biała 1/2 główki mniejszej
cebula 1
oliwa 2-3 łyżki
mięso mielone 500 gram
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
mąka 1 łyżka
kasza manna 1/2 szklanki
jajko 1
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
Papryka ostra mielona Prymat
Czosnek suszony Prymat
tłuszcz do smażenia
bulion 1 litr

SOS

cebula 1
pomidory krojone z puszki 1 puszka
oliwa 2-3 łyżki
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
Czosnek suszony Prymat
ketchup łagodny 1 łyżka
koncentrat pomidorowy 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki bez zawijania

Kroki postępowania

1
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i przekładamy do garnka (na dno wlewamy oliwę). Kapustę trzemy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do cebuli. Dusimy pod przykryciem ok. 10 minut.
Krok 1 - Gołąbki bez zawijania  foto
2
Mięso mielone wkładamy do miski i dodajemy przestudzoną kapustę, kaszkę manną, jajko, bułkę tartą, mąkę oraz przyprawy (sól, pieprz, ostrą paprykę, czosnek granulowany). Całość wyrabiamy na jednolitą masę, z której formujemy klopsiki.
Krok 2 - Gołąbki bez zawijania  foto
3
Klopsiki smażymy przez chwilę z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu.
Krok 3 - Gołąbki bez zawijania  foto
4
Następnie zagotowujemy bulion (może być z kostki) i do bulionu wkładamy klopsiki. Dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 30 minut.
Krok 4 - Gołąbki bez zawijania  foto
5
SOS: Cebulę obieramy drobno kroimy i podsmażamy przez chwilę na patelni.
Krok 5 - Gołąbki bez zawijania  foto
6
Następnie do cebuli dodajemy pomidory z puszki z zalewą. Gotujemy na wolnym ogniu i dodajemy ketchup oraz koncentrat pomidorowy. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym.
Krok 6 - Gołąbki bez zawijania  foto
7
Klopsiki wykładamy na półmisek i polewamy sosem. Dekorujemy natką pietruszki.
Krok 7 - Gołąbki bez zawijania  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 03.12.2014 15:43
takie gołąbki też lubimy
monika141 03.12.2014 10:41
smaczny i szybki obiadek
ben-ka 03.12.2014 08:53
Dawno ich nie robiłam.....
w mojej kuchni 03.12.2014 07:22
smakowite danie obiadowe..
Megg 03.12.2014 06:28
Moje ulubione :-)
Pietruszka 02.12.2014 23:40
bardzo, bardzo fajne
IlonaAlbertos 02.12.2014 23:27
Bardzo lubię takie goląbki.
Renataj 02.12.2014 22:28
Bardzo lubię taką wersję gołąbków.
SylwiaMagdaSabin 02.12.2014 22:17
Często takie robię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak