Gołąbki bez ryżu

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta biała

    1
  • mięso mielone

    0,5 kg
  • jajko

  • Bułka tarta klasyczna Prymat

  • przecier pomidorowy

  • mąka

  • sól

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kapustę wkładamy do garnka z niewielką ilością gotującej się wody i parzymy, aby łatwo można było zdjąć liście. W misce wyrabiamy mięso z dodatkiem jajka, soli, a także bułki tartej. Do każdego liścia kapusty wkładamy około łyżki mięsa i następnie zawijamy i spinamy wykałaczką. Zawinięte gołąbki obsmażamy na patelni, na rozgrzanym smalcu. Gdy będą zrumienione zalewamy wodą i dusimy pod przykryciem około 20 minut. Następnie dodajemy do wywaru około 3 łyżeczek przecieru pomidorowego i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec zagęszczamy sos za pomocą wody i mąki - w pół szklanki zimnej wody rozpuszczamy łyżeczkę mąki i wlewamy do gotujących się gołąbków. Gotowe:)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Andysz 09.11.2012 14:24
ooo bardzo ciekawe;]

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat