Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

gołąbki

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta
ryż 2 szkl
mięso mielone wieprzowe 80 dag
cebula 2
sól i pieprz
czosnek 2

Porada

Do gołąbków możemy użyć kapusty młodej, włoskiej jak również pekińskiej.

Przepis i sposób przygotowania na: gołąbki

Ryż zalewamy wodą (około 4 szklanek), dodajemy pół łyżeczki soli. Gotujemy do miękkości. Utajony ryż przekładamy do dużej miski. Cebulę zeszklić na patelni. Do ciepłego ryżu dodać cebulę i mięso. Doprawić solą i pieprzem. Dobrze wymieszać. W dużym garnku zagotować wodę, z kapusty wykroić głąb - wierzchnie liście zostawić. Gotować kapustę i ściągać z niej pojedynczo liście. Na każdy liść nakładać farsz, zawinąć dość ciasno. W dużym garnku na dnie ułożyć wierzchnie liści kapusty. Przygotowane gołąbki układać ciasno w garnku. W osobnym garnku przygotować bulion: ok. 2 litry wody 2 łyżki soli pieprzu do smaku. Bulionem zalać gołąbki i dusić je pod przykryciem ok. godziny (tak żeby kapusta była miękka).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MAR3STA 27.10.2016 21:23
Uwielbiam takie gołąbki
magdow 27.10.2016 20:42
smaczne na obiad ;]

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak