Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki,
Kapustę wyjmujemy i czekamy aż trochę ostygnie.
Do gołąbków wybieramy całe duże liście bądź dwa mniejsze. Rozkładamy liść na desce (można końcówkę liścia trochę ubić za pomocą młotka kuchennego żeby za twarda nie była) układamy porcję mięsa na liściu i zawijamy. (Zawijamy roladkę a po drodze zwijamy boki kapusty do środka)
Robimy tyle gołąbków ile nam starczy mięsa.
Następnie przyrządzone gołąbki smażymy na patelni lub w dużym garnku(ja smażę na Ramie)aż się troch podpieką.
Teraz trzeba zrobić sos. Do garnuszka wrzucamy pół kostki masła i czekamy aż się rozpuści, następnie dodajemy do tego mąki (tak aby masa nie była za gęsta)Gdy zasmażka staje się lekko brązowa wlewamy wodę (ja wlewam na oko, do połowy garnka; zawsze potem ewentualnie można dolać)Mieszamy wszystko i dodajemy koncentrat pomidorowy. Gdy widzimy że sos jest za gęsty dolewamy wodę. Doprawiamy łyżeczką soli, 2 łyżeczkami cukru i pieprzem. Doprowadzamy do wrzenia. Jeżeli brakuje soli lub cukru dodajemy. Sos wlewamy do garnka z gołąbkami.
Smacznego!