Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki w sosie pomidorowym - smak z dzieciństwa

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Jest kilka takich dań, a gołąbki są jednym z nich, bez których nie wyobrażam sobie świątecznego stołu. W każdej wersji smakują wybornie, jednak te, klasyczne faworyzuję. Oczywiście do tego jak najbardziej sos pomidorowy. Taki rodem z PRL-u, nie na maśle, a na margarynie.

Składniki:

Składniki:

kapusta coolwrap 1 sztuka
ryż 200 gramów
mięso mielone wieprzowe 800 gramów
cebula 1 sztuka
olej 5 łyżek
posiekany koperek 5 łyżeczek
bulion warzywny 200 mililitrów

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki w sosie pomidorowym - smak z dzieciństwa

Klasycznie podane, kultowe polskie danie: gołąbki w sosie pomidorowym. Dla wielu to danie przypomni smak dobrze znany z dzieciństwa. 

Z kapusty usuwamy uszkodzone liście. Nie wyrzucamy, myjemy i odkładamy.

Następnie wycinamy głąb i lekko sparzamy we wrzątku. Liście zdejmujemy, studzimy i usuwamy zgrubiałą część.

Ryż gotujemy ok. 10 min. Odcedzamy i studzimy.

Cebulę siekamy i szklimy na rozgrzanej oliwie.

Mięso mielimy na średniej wielkości oczkach, mieszamy z ryżem, koperkiem i cebulą. Masę doprawiamy solą oraz pieprzem.

Na każdy liść układamy farsz. Zawijamy gołąbki.

Brytfankę wyściełamy uszkodzonymi liśćmi, na nich układamy gołąbki i zalewamy bulionem. Całość zakrywamy uszkodzonymi liśćmi i pieczemy (pod przykryciem) 40 min w temperaturze 180°C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak