Gołąbki

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta biała

    1 główka
  • cebula

  • mięso mielone

    40 dag
  • jajko

  • sól

  • pieprz

  • boczek wędzony

    6 plasterków
  • olej

    3 łyżki
  • rosół

    1/2 litra
  • mąka

    1 łyżka
  • natka pietruszki

    1/2 pęczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Bułkę namoczyć w zimnej wodzie. Kapustę blanszować chwilę w osolonej wodzie, oddzielić 12 dużych liści, a resztę poszatkować. Cebulę pokroić w kosteczkę. Bułkę odcisnąć, zagnieść z mięsem, jajkiem i cebulą. Przyprawić solą i pieprzem. Obok siebie ułożyć po 2 liście kapusty. Umieścić na nich porcje mięsa, uformować. Każdy zawinąć w plasterek boczku, związać nićmi. Olej rozgrzać, podsmażyć gołąbki. Dodać resztę kapusty. Podlać rosołem, gotować min. 45 minut. Wyjąć gołąbki. Mąkę wymieszać z odrobiną wody, zagęścić sos. Do sosu ponownie włożyć gołąbki. Natkę posiekać, posypać nią gołąbki.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat