Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

gołąbki

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta biała 1,5 kg
mięso mielone 60 dag
ryż 10 dag
cebula
jajko
mąka 1 łyżka
śmietana 18 proc pół szklanki
bulion warzywny 1,5 l
przecier pomidorowy 2 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 4-5 ziaren
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: gołąbki

Kroki postępowania

1
Główkę kapusty włóż do garnka. W środku kapusty wydrąż dziurę. Zalej wodą. Gotuj, aby pojedynczo odrywać liście.
Krok 1 - gołąbki  foto
2
Ryż ugotuj na półtwardo, odsącz, ostudź. Cebulę obierz, drobno posiekaj.
Krok 2 - gołąbki  foto
3
Mięso, ryż, cebulę i jajko wyrób na jednolitą masę. Dodaj sól i pieprz do smaku.
Krok 3 - gołąbki  foto
4
Na liściach kapusty układaj farsz, zwiń.
Krok 4 - gołąbki  foto
5
Gołąbki ułożyć w garnku, zalać bulionem. Wrzuć liść laurowy i ziarna pieprzu. Duś na małym ogniu około 1h.
Krok 5 - gołąbki  foto
6
Śmietanę wymieszać z mąką i przecierem pomidorowym. Wlej do gołąbków. Duś jeszcze 5 minut. Przypraw do smaku solą i pieprzem.
Krok 6 - gołąbki  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak