Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gofry biszkoptowe pszenne na oleju

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 2 duże
mleko 3,2% 2 szkl.
mąka tortowa 2 szkl.
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier kryształ 3 łyżki
olej z pestek winogron 1/3 szkl.
sól 1/4 łyżeczki

Porada

Gofry są chrupiące z zewnątrz i mają miękki środek. Nie są zbyt słodkie, więc można podawać je z wieloma dodatkami. Nie nadają się do dłuższego przechowywania, bo dość szybko miękną.

Przepis i sposób przygotowania na: Gofry biszkoptowe pszenne na oleju

Kroki postępowania

1
W dużej misce połączyć mleko i olej.
Krok 1 - Gofry biszkoptowe pszenne na oleju foto
2
Dosypać mąkę z proszkiem do pieczenia.
Krok 2 - Gofry biszkoptowe pszenne na oleju foto
3
Jajka rozbić i oddzielić białka od żółtek. Białka połączyć z cukrem i solą.
Krok 3 - Gofry biszkoptowe pszenne na oleju foto
4
Ubić na sztywną pianę i odstawić na bok na czas przygotowania ciasta.
Krok 4 - Gofry biszkoptowe pszenne na oleju foto
5
Żółtka dodać do reszty składników.
Krok 5 - Gofry biszkoptowe pszenne na oleju foto
6
Zmiksować na jednolite ciasto.
Krok 6 - Gofry biszkoptowe pszenne na oleju foto
7
Dodać pianę i wmieszać delikatnie do ciasta za pomocą łopatki.
Krok 7 - Gofry biszkoptowe pszenne na oleju foto
8
Rozgrzać gofrownicę, posmarować olejem i nałożyć porcję puszystego ciasta.
Smażyć wg instrukcji obsługi gofrownicy.
Krok 8 - Gofry biszkoptowe pszenne na oleju foto
9
Upieczone gofry przekładać na kratkę i pozostawić do ostygnięcia lub podawać na ciepło.
Krok 9 - Gofry biszkoptowe pszenne na oleju foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Spoko 05.10.2015 10:09
bardzo lubię goferki
Franciszek 05.10.2015 00:31
dobry deser

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak