Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gnochi z sosem z gorgonzoli

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 60 dkg
oliwa 2 łyżki
jajko 2
sól
mąka ok. 10-15 łyżek
sos
GORGONZOLA 100 g
mleko szklanka
masło 50 g
mąka 2 łyżki
sól do smaku
gałka muszkatołowa do smaku
pieprz do smaku
tymianek 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Gnochi z sosem z gorgonzoli

Kroki postępowania

1
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, ostudzić. Na stolnicy mieszamy mąkę, dobrze utłuczone ziemniaki, oliwę, szczyptę soli, tymianek i jajka. Wyrabiamy ciasto
Krok 1 - Gnochi z sosem z gorgonzoli foto
2
Z ciasta formować wałki, kroić na małe kawałki
Krok 2 - Gnochi z sosem z gorgonzoli foto
3
Za pomocą widelca odciskamy kształty na kluskach. Gotujemy kilka minut we wrzącej, osolonej wodzie.
Krok 3 - Gnochi z sosem z gorgonzoli foto
4
SOS: roztopić masło w garnuszku i dodać mąkę, zamieszać i wlać mleko, doprowadzić do zgęstnienia. przyprawić solą, pieprzem gałką muszkatołową i dodać ser gorgonzola. Gotować sos do rozpuszczenia sera. Kluski podaję z sosem i pomidorami.
Krok 4 - Gnochi z sosem z gorgonzoli foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

artur7 10.07.2013 18:20
super danie
Kuchareczka2 10.03.2013 21:27
znakomite danie
Laila2786 21.01.2013 14:40
rewelacyjne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak