Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gniazdka

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 200 g
woda 0,5 l
mąka 0,4 kg
olej do smażenia
jajko 8 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Gniazdka

Margarynę rozpuszczamy z wodą i dodajemy szczyptę soli. Do gotującej wody wsypujemy mąkę i mieszamy aż ciasto zrobi się jednolite i będzie odchodzić od garnka. Studzimy. Następnie dodajemy po 1 jajku i miksujemy na jednolitą masę. Z papieru do pieczenia wycinamy kwadraty ok 10x10 cm. Ciastem napełniamy szprycę z ozdobną końcówką i wyciskamy na każdym kwadraciku po dwa kółka ciasta. Gniazdka wkładamy na rozgrzany olej papierem do góry i smażymy na złoty kolor z obu stron. W międzyczasie wyjmujemy papier, który odszedł od ciasta. Gniazdka można polać lukrem z cukru pudru i ciepłej wody.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Milka100 26.01.2014 18:26
uwielbiam je

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak