Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Glazurowane żeberka w marynacie

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

podstwowe

żeberka wieprzowe 1,5 kg

marynata

sos sojowy 3 łyżki
ketchup pikantny 3 łyżki
czosnek 3 ząbki
sos worcestershire 2 łyżki
olej 1 łyżki
Imbir mielony Prymat 1 łyżeczka

glazura

sos sojowy 2 łyżki
ketchup pikantny 2 łyżki
sos worcestershire 1 łyżka
miód czubata łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Glazurowane żeberka w marynacie

Żeberka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na kawałki z jednym żeberkiem. Najlepiej wybrać żeberka z duża ilością mięsa a niezbyt tłuste.
Przygotowujemy marynatę: sos sojowy, Worcester, ketchup, olej, imbir i przeciśnięty czosnek mieszamy dokładnie ze sobą. Obtaczamy żeberka tak żeby były przykryte marynatą ze wszystkich stron. Naczynie z zamarynowanymi żeberkami zostawiamy w lodówce na noc.
Następnego dnia żeberka pieczemy w przykrytym naczyniu żaroodpornym w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez 2-2,5 h (w zależności od wielkości żeberek), co pól godziny przewracając mięso. Podnosimy temperaturę do 220 stopni C.
Składniki glazury: sos sojowy, Worcaster, ketchup i miód dokładnie mieszamy i smarujemy wierzch mięsa. Pieczemy do zarumienienia mięsa około 10 minut.
Mięso serwujemy z powstałym z marynaty sosem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kloruś 04.12.2016 14:16
dziękuje za miłe komentarze :)
berys18 06.11.2016 20:12
świetne żeberka
KORAL 06.11.2016 17:41
Też lubię tą marynatę :)
Wiktoria29 06.11.2016 17:16
zjadłabym...
Beatris 06.11.2016 15:40
Bardzo apetycznie przygotowane żeberka, chętnie bym zjadła :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak