Gicz barania z kiszoną kapustą, grzybami i ziemniakami pieczonymi na soli Marcina Budynka

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • gicz barania

    4 szt
  • kapusta kiszona

    600 g
  • podgrzybek brunatny

    200 g
  • grzyby suszone

    5 g
  • cebula

    200 g
  • czosnek

    5 ząbków
  • kminek

    2 szt
  • masło klarowane

    do smaku
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • rozmaryn

    3 gałązki
  • tymianek

    10 gałązek
  • olej słonecznikowy

    100 ml
  • musztarda

    2 łyżki
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • ziemniaki młode

  • wino czerwone

    300 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Marcin Budynek poleca:
1. Przygotuj marynatę: Weź: rozmaryn, tymianek, czerwone wytrawne wino, olej słonecznikowy, 4 ząbki czosnku, musztardę, sól i pieprz i dzień wcześniej połącz wszystko.
2. Umyte i oczyszczone gicze polewamy przygotowaną marynatą. Odstawiamy na około 8 do 12 godzin w chłodne miejsce.
3. Po tym czasie wyjmujemy gicz, a marynatę odstawiamy do wykorzystania.
4. Mięso wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160°C i pieczemy przez 15 minut.
5. Następnie zmniejszamy temperaturę do 140°C, polewamy mięso marynatą i pieczemy przez około 60 minut, od czasu do czasu polewając sosem z pieczenia.
6. Przygotowujemy kapustę. Cebulę kroimy w kostkę, szklimy na klarownym maśle, dodajemy przeciśnięty przez praskę lub posiekany czosnek, pokrojone grzyby i smażymy wszystko około 6 minut. Następnie dodajemy posiekaną kapustę, doprawiamy całość solą, pieprzem, kminkiem, pudrem z grzybów i dusimy pod przykryciem około 20 minut.
7. Na koniec przygotowujemy ziemniaki. Obieramy, myjemy i kroimy wzdłuż na połówki.
8. Układamy na blaszce grubo posypanej solą kamienną, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C i pieczemy przez 40 minut.
9. Gicze podajemy z kapustą i ziemniakami. Możemy dodać smażone na klarowanym maśle pomidory z dodatkiem świeżych ziół i cebuli dymki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Rycerz 26.12.2013 21:40
Kurde, nie mogę powstrzymać ślinotoku, patrząc na to danie.
Bogumiła 26.01.2013 14:13
mniam!
Kucharz_Tomek 30.11.2012 19:20
każdy następny pana przepis coraz bardziej apetyczniejszy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat