Gęś w jabłkach

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pierś gęsi

  • cebula

  • jabłka

    2
  • czosnek

    2 ząbki
  • majeranek

    2 łyżeczki
  • oliwa

    2 łyżeczki
  • ostra papryczka habanero

    2 szczypty
  • sól i pieprz

  • rosół

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Gęś w jabłkach foto
Piersi należy przekroić , umyć, skórę naciąć w kratkę a następnie natrzeć solą, pieprzem, papryką, wyciśniętym czosnkiem, majerankiem i oliwą.
Krok 2 - Gęś w jabłkach foto
Dwa jabłka myjemy i kroimy w kostkę. Cebulkę obieramy, myjemy i siekamy. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy rosołem.
Krok 3 - Gęś w jabłkach foto
Rozgrzewamy patelnię , ale bez tłuszczu i wkładamy obydwie piersi. Skóra z gęsi jest tak tłusta,że nie potrzeba nam już żadnego tłuszczu. Smażymy około5 min z obu stron. Nie przestraszcie się jeśli na patelni pojawi się sporo tłuszczu- to dobrze tzn. że tłuszcz się wytopił a skórka się podsmażyła.
Krok 4 - Gęś w jabłkach foto
Podsmażone piersi wykładamy do naczynia żaroodpornego, tłuszczyk również z patelni wlewamy do jabłek i przykrywamy. Pieczemy w 200 stopniach około1-1,5 godziny w zależności od wielkości piersi. Na 10 minut przed wyjęciem możemy zdjąć pokrywę aby skórka nieco bardziej się zrumieniła.
Krok 5 - Gęś w jabłkach foto
Pierś kroimy po upieczeniu w plastry. Podajemy z ziemniaczkami i surówka lub kaszą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat