Gęś po polsku faszerowana jabłkami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • gęś

    1 sztuka
  • jabłka

    1 kg
  • czosnek

    2 ząbki
  • majeranek

    1 łyżka
  • natka pietruszki

    kilka gałązek
  • sól, pieprz

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Gęś oczyścić, umyć, natrzeć w środku i na zewnątrz majerankiem i czosnkiem roztartym z solą, po czym odstawić w chłodne miejsce na co najmniej 1 godzinę. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki i oczyścić z gniazd nasiennych, gęś napełnić jabłkami, zaszyć, włożyć do brytfanny i podlać 5 łyżkami wody. Piec ok. 1,5 godziny początkowo w temp. 250 stopni. Często podlewać wytworzonym sosem. W połowie pieczenia zmniejszyć ogień. Upieczoną gęś podzielić na porcje, ułożyć na półmisku, obłożyć jabłkami i polać sosem od pieczenia. Pozostały sos podać w sosjerce. Potrawę ozdobić gałązkami natki pietruszki.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
RenataZ-et 26.11.2010 20:12
Na pewno pyszna!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat