Gęś pieczona

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • gęś

    1 4 kg
  • soli morskiej

    1 łyżka
  • przypr do kurczaka po węgiersk

    3 łyżka
  • czosnku granulowanego

    1 łyżka
  • granulowanej cebuli

    1 łyżka
  • Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat

    1 łyżeczka
  • sosu sojowego jasnego

    5 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Gęś umyć i osuszyć. Wszystkie przyprawy wymieszać i tak przygotowaną mieszanka natrzeć dokładnie całą gęś. Chwilę masować, środek gęsi też natrzeć przyprawami. Gęś włożyć do miski, zakryć folią spożywczą i wstawić do lodówki najlepiej na noc. Następnego dnia ułożyć gęś w brytfance, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec 3 godziny ( czas pieczenia zależy od wielkości gęsi ). W trakcie pieczenia podlewać dość często wytopionym tłuszczem. Po upieczeniu tłuszcz można zlać do słoiczków i schłodzić. Uzyskamy aromatyczny smalec do smażenia.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
bami 04.08.2012 23:28
Apetyczna gęś :)
cukiereczek 23.05.2012 09:49
ale smakowicie wygląda
Rafał10 23.05.2012 08:58
wygląda świetnie !
patusia 23.05.2012 01:05
Wygląda bardzo apetycznie :)
stokrotka 22.05.2012 23:06
ach super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat