Przepis Dnia V: Filet z kurczaka z pistacjami i śliwką, odc. 73

Przepis Dnia V: Filet z kurczaka z pistacjami i śliwką, odc. 73

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pierś z kurczaka

    1 podwójna
  • śliwki suszone

    10
  • pistacje

    30 g
  • wino czerwone

    200 ml
  • mięso mielone indycze

    100 g
  • rosół z kury Kucharek

  • czosnek granulowany

  • liść lubczyku

  • przyprawa do kurczaka i dań z drobiu

  • sól morska

  • pieprz czarny mielony

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis Dnia V: Filet z kurczaka z pistacjami i śliwką, odc. 73 foto
Mielone mięso wkładamy do miski i dodajemy przyprawy do kurczaka, 3-4 rozdrobnione śliwki suszone oraz kilka rozdrobnionych pistacji, a także odrobinę roztartego w palcach liścia lubczyku, całość mieszamy.
Krok 2 - Przepis Dnia V: Filet z kurczaka z pistacjami i śliwką, odc. 73 foto
Kroimy filet z kurczaka na trzy części, ale nie do końca, tworząc kieszenie. Następnie doprawiamy mięso (w środku i na wierzchu) odrobiną czosnku granulowanego, solą morską i pieprzem świeżo mielonym, a potem faszerujemy piersi mięsem mielonym ze śliwkami. Piersi wypełnione farszem zawijamy w folię aluminiową, układamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do piekarnika na 20 minut do temperatury 180 stopni.
Krok 3 - Przepis Dnia V: Filet z kurczaka z pistacjami i śliwką, odc. 73 foto
W międzyczasie szykujemy sos: kostkę rosołową rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Do rondelka, który stoi na ogniu wlewamy wino czerwone oraz dorzucamy cztery lekko rozdrobnione śliwki, gotujemy całość 4-5 minut, a następnie dodajemy do garnuszka połowę bulionu i miksujemy całość.
Krok 4 - Przepis Dnia V: Filet z kurczaka z pistacjami i śliwką, odc. 73 foto
Piersi wyjmujemy z piekarnika i kroimy w plastry. Podajemy z sosem winno- śliwkowym oraz posiekanymi pistacjami, śliwkami i natką pietruszki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat