Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

GAZPACHO POMIDOROWO - MIGDAŁOWE

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pomidory 800 g
płatki migdałowe 1/3 szkl
chleb tostowy 2 kromki
czosnek ząbki
ocet winny 2 łyżki
cukier 1 łyżeczka
oliwa 5 łyżek
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: GAZPACHO POMIDOROWO - MIGDAŁOWE

Pomidory naciąć i włożyć na kilkanaście sekund do wrzątku, odcedzić i obrać ze skórki. Na dużym talerzu pokroić je na ćwiartki i wyjąć nasiona wraz z sokiem. Miąższ przełożyć do pojemnika blendera a sok i nasiona przecedzić przez sito. Sok dodać do pomidorów a nasiona wyrzucić.
Płatki migdałowe delikatnie zrumienić na suchej patelni na wolnym ogniu. Pieczywo tostowe delikatnie opiec w opiekaczu lub tosterze, ewentualnie zrumienić na suchej patelni. Odkroić skórkę, pozostawiając sam miąższ. Dodać do pomidorów w blenderze razem z płatkami migdałowymi, czosnkiem, octem winnym, cukrem, oliwą i solą do smaku.
Miksować przez minimum minutę na wysokich obrotach miksera aż zupa będzie puszysta i kremowa. Wstawić do lodówki do mocnego schłodzenia na minimum 2 - 3 godziny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak