Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

gazpachio

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pomidory 5 szt
cebula biała 1 szt
papryka czerwona 0,5 szt
ogórek 1 szt
ząbki czosnku 2 szt
ocet winny 0,5 łyżeczki
oliwa 3 łyżki
woda przegotowana 1/4 szkl
chleb czerstwy 1 kromka
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: gazpachio

Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne a następnie siekamy na drobną kostkę. Na kostkę kroimy również obranego ze skórki ogórka, paprykę i cebulę. Zostawiamy po trochu z każdego warzywa do ozdoby, a resztę umieszczamy w blenderze. Chleb moczymy w wodzie. Namoczony, dokładamy do blendera razem z oliwą z oliwek, octem winnym i drobno posiekanymi ząbkami czosnku. Blendujemy, aż zupa będzie miała gładką konsystencję. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gazpacho chłodzimy w lodówce przez minimum 2 godziny.
Andaluzyjski chłodnik podajemy posypany pokrojonymi w kostkę pomidorami, ogórkiem i papryką oraz polany dużą ilością oliwy z oliwek. Dla utrzymania temperatury dania, do gazpacho można wrzucić kostki lodu.
Intensywność czerwieni gotowej zupy jest zależna od tego ile (czy) do jej przyrządzenia dodamy chleba oraz jak bardzo dojrzałe będą pomidory (najlepiej nadają się mocno dojrzałe).

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak