Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Galuszki czyli kluski do gulaszu

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka pszenna 250 g
woda 150 ml
jajko 3
olej 2 łyżki
sól 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Galuszki czyli kluski do gulaszu

Mąkę przesiewamy przez sitko. Mieszamy z solą. Wbijamy jajka, dodajemy olej i mieszamy. Podczas mieszania dodajemy wodę lejąc stopniowo. Ciasto powinno być lekko lejące ale nie rzadkie. W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. Szpatułką odcinamy kawałki ciasta i wrzucamy na wrzątek. Gdy kluski wypłyną gotujemy jeszcze około minuty. Takie kluseczki są świetnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju sosów i gulaszów. Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rafał10 06.01.2013 11:11
hmmm ciekawe takie kluseczki :)
IZABELA29 02.01.2013 09:02
fajnie go uzupełniają .
ben-ka 01.01.2013 18:35
uwielbiam wszelakie kluchy!
aginaa 01.01.2013 11:43
smaczne
misia53 31.12.2012 22:11
bardzo lubię tego typu kluseczki
adelajda 31.12.2012 19:55
ja te kluski znam pod nazwą(półfrancuskie)podaję je do strogonowa
kokoszka
kokoszka 31.12.2012 19:33
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak