Socca z dynią, cukinią i pesto wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
1 - 2

Socca to chrupiący placek, który robi się zaledwie z trzech składników, a podawać można z różnymi dodatkami. Zobaczcie jak przygotować Soccę wg przepisu Piotra Ogińskiego.

 

To jednak nie wszystko, z przepisu i filmu, dowiecie się jak przygotować pyszne pesto bazyliowe, tak aby nie straciło pięknego, zielonego koloru. 

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Pesto

  • świeże liście bazylii

    2 szklanki
  • parmezan starty

    75 gramów
  • oliwa extra virgin

    90 mililitrów
  • prażone ziarna słonecznika (niesolone)

    30 gramów
  • Sól himalajska Prymat w młynku

    do smaku
  • Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat

    do smaku
  • czosnek (podpieczony lub podsmażony)

    2 ząbki
  • sok z 1/4 cytryny

  • woda gorąca

    do blanszowania liści bazylii
  • woda z lodem

    do schłodzenia blanszowanych liści bazylii

Sałatka z dyni oraz cukinii

  • dynia hokkaido

    1/2 sztuka
  • Sól himalajska Prymat w młynku

    do smaku
  • Tymianek suszony Prymat

    2 łyżeczki
  • oliwa

    2 łyżeczki
  • Pieprz kolorowy Prymat w młynku

    do smaku
  • Pieprz cytrynowy mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • cukinia

    1 sztuka
  • pomidorki koktajlowe

    12-15 sztuk
  • cebula czerwona

    1 sztuka

Socca

  • mąka z ciecierzycy

    200 gramów
  • woda ciepła

    200 mililitrów
  • Sól himalajska Prymat w młynku

    do smaku
  • oliwa

    1 łyżka
  • oliwa

    do smażenia
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pesto

1. Bazylię obieramy i parzymy w gorącej wodzie przez ok. 15 sekund (aż liście lekko zwiędną).

2. Przekładamy ją do wody z lodem, a kiedy ostygnie odciskamy nadmiar wody i przekładamy do naczynia w którym będziemy mielić nasze pesto,.

3. Dodajemy parmezan, słonecznik, oliwę, czosnek, sok z cytryny, sól oraz pieprz i całość mielimy na gładkie pesto.

 

Pieczona dynia

1. Dynię dzielimy na dwie ćwiartki, wycinamy gniazdo nasienne i nakrawamy miąższ w kratkę.

2. Dynię polewamy oliwą, posypujemy solą, tymiankiem, pieprzem kolorowym oraz cytrynowy, dobrze przyprawy wcieramy w warzywo i pieczemy w temperaturze 220 stopni przez 20 minut.

 

Socca (robimy ją dopiero po upieczeniu dyni)

1. W misce łączymy mąkę z wodą, oliwą oraz solą, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 20-30 minut, tak by ciecierzyca wchłonęła wodę.

2. W międzyczasie do miski za pomocą obieraczki przygotowujemy paski z cukinii, tak jak jest to pokazane na filmie.

3. Cukinię solimy, dodajemy pieprz cytrynowy, oliwę, pieczoną dynię, czerwoną cebulę oraz pomidorki koktajlowe, całość mieszamy i odstawiamy.

4. Kiedy ciasto na soccę jest gotowe nagrzewamy dużą żeliwną patelnię (musi się aż dymić), wlewamy na nią łyżkę oliwy i od razu wlewamy naszą masę, którą dobrze rozprowadzamy po dnie.

5. Patelnię z ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i pieczemy przez 12-15 minut (socca powinna być złocista u góry oraz mieć lekko brązowe brzegi).

6. Gotową soccę polewamy pesto, dekorujemy naszą sałatką z cukinii oraz dyni i podajemy.

Smacznego!

 

Jeżeli jesteście ciekawi innych dań kuchni francuskiej, koniecznie sprawdźcie przepis na bezglutenowe, gryczane naleśniki: 

>> Galette bretonnes z jajkiem i szynką wg Piotra Ogińskiego <<

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat