Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Socca z dynią, cukinią i pesto wg Piotra Ogińskiego

Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Socca to chrupiący placek, który robi się zaledwie z trzech składników, a podawać można z różnymi dodatkami. Zobaczcie jak przygotować Soccę wg przepisu Piotra Ogińskiego.

 

To jednak nie wszystko, z przepisu i filmu, dowiecie się jak przygotować pyszne pesto bazyliowe, tak aby nie straciło pięknego, zielonego koloru. 

Składniki:

Pesto

świeże liście bazylii 2 szklanki
parmezan starty 75 gramów
oliwa extra virgin 90 mililitrów
prażone ziarna słonecznika (niesolone) 30 gramów
Sól himalajska Prymat w młynku do smaku
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat do smaku
czosnek (podpieczony lub podsmażony) 2 ząbki
sok z 1/4 cytryny
woda gorąca do blanszowania liści bazylii
woda z lodem do schłodzenia blanszowanych liści bazylii

Sałatka z dyni oraz cukinii

dynia hokkaido 1/2 sztuka
Sól himalajska Prymat w młynku do smaku
Tymianek suszony Prymat 2 łyżeczki
oliwa 2 łyżeczki
Pieprz kolorowy Prymat w młynku do smaku
Pieprz cytrynowy mielony Prymat 1 łyżeczka
cukinia 1 sztuka
pomidorki koktajlowe 12-15 sztuk
cebula czerwona 1 sztuka

Socca

mąka z ciecierzycy 200 gramów
woda ciepła 200 mililitrów
Sól himalajska Prymat w młynku do smaku
oliwa 1 łyżka
oliwa do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Socca z dynią, cukinią i pesto wg Piotra Ogińskiego

Pesto

1. Bazylię obieramy i parzymy w gorącej wodzie przez ok. 15 sekund (aż liście lekko zwiędną).

2. Przekładamy ją do wody z lodem, a kiedy ostygnie odciskamy nadmiar wody i przekładamy do naczynia w którym będziemy mielić nasze pesto,.

3. Dodajemy parmezan, słonecznik, oliwę, czosnek, sok z cytryny, sól oraz pieprz i całość mielimy na gładkie pesto.

 

Pieczona dynia

1. Dynię dzielimy na dwie ćwiartki, wycinamy gniazdo nasienne i nakrawamy miąższ w kratkę.

2. Dynię polewamy oliwą, posypujemy solą, tymiankiem, pieprzem kolorowym oraz cytrynowy, dobrze przyprawy wcieramy w warzywo i pieczemy w temperaturze 220 stopni przez 20 minut.

 

Socca (robimy ją dopiero po upieczeniu dyni)

1. W misce łączymy mąkę z wodą, oliwą oraz solą, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 20-30 minut, tak by ciecierzyca wchłonęła wodę.

2. W międzyczasie do miski za pomocą obieraczki przygotowujemy paski z cukinii, tak jak jest to pokazane na filmie.

3. Cukinię solimy, dodajemy pieprz cytrynowy, oliwę, pieczoną dynię, czerwoną cebulę oraz pomidorki koktajlowe, całość mieszamy i odstawiamy.

4. Kiedy ciasto na soccę jest gotowe nagrzewamy dużą żeliwną patelnię (musi się aż dymić), wlewamy na nią łyżkę oliwy i od razu wlewamy naszą masę, którą dobrze rozprowadzamy po dnie.

5. Patelnię z ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i pieczemy przez 12-15 minut (socca powinna być złocista u góry oraz mieć lekko brązowe brzegi).

6. Gotową soccę polewamy pesto, dekorujemy naszą sałatką z cukinii oraz dyni i podajemy.

Smacznego!

 

Jeżeli jesteście ciekawi innych dań kuchni francuskiej, koniecznie sprawdźcie przepis na bezglutenowe, gryczane naleśniki: 

>> Galette bretonnes z jajkiem i szynką wg Piotra Ogińskiego <<

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak