Wegańskie ciasto z jabłkami i orzeszkami ziemnymi szybkie i bez glutenu

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • orzeszki ziemne

    70 g
  • jabłka

    2 sztuki
  • mąka kukurydziana

    100 g
  • mąka gryczana

    100 g
  • cukier trzcinowy

    50 g
  • kakao

    2 łyżki
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczka
  • ocet

    1 łyżka
  • oliwa

    70 g
  • mleko sojowe

    200 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Orzechy ziemne siekam nożem i dziele na 2 równe części. Wszystkie suche składniki przesiewam do miski. W drugiej mieszam ze sobą mokre składniki. Suche wsypuje do mokrych, dodaje połowę orzechów i mieszam tylko do połączenia składników. Ciasto przelewam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Jabłka myjemy (obieramy lub nie wg uznania), kroimy na mniejsze kawałki które kładziemy na cieście. Ciasto posypujemy pozostałą częścią posiekanych orzeszków i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 40-45 minut.
slodkieniebo
Orzechy ziemne można zastąpić innymi dowolnymi orzechami np. włoskimi czy laskowymi.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
pestka 20.11.2015 07:52
wygląda rewelacyjnie
gosia56 19.10.2015 10:40
na pewno pyszne
Bernadeta1 17.10.2015 12:43
wygląda bardzo smacznie
Krystyna32 17.10.2015 10:41
apetyczne ciasto :)
bietka 17.10.2015 07:48
Z chęcią zjadłabym kawałeczek :)
Lucan 16.10.2015 20:29
do spróbowania:)
gosia1988 16.10.2015 18:27
smaczne ciasto
cukiereczek 16.10.2015 17:15
to ciasto jest na pewno Rewelacyjne
Wiktoria29 16.10.2015 16:06
fajne ciasto
Aleksandra/Olcia 16.10.2015 15:50
wygląda niesamowicie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat