Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Galat z drobiu

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pierś z kurczaka 1 szt
marchewki 3-4 szt
pietruszka 2 szt
liście selera
por
Liść lubczyku suszony Prymat 2 szt
Pieprz czarny ziarnisty Prymat
ziele angielskie
sól
Żelatyna wieprzowa Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Galat z drobiu

Mięso, obrane i umyte warzywa oraz przyprawy włożyłem do garnka i zalałem zimną wodą. Wszystko gotowałem na małym ogniu, aby rosół był klarowny. Kiedy mięso było miękkie wyjąłem, oddzieliłem od kości i po lekkim przestudzeniu pokroiłem w kostkę. Na dnie miseczek ułożyłem plasterki marchewki i świeżą natkę pietruszki oraz pokrojone mięso. Cały rosół przecedziłem i dodałem do niego odpowiednią ilość żelatyny ( ilość żelatyny zależna od ilości rosołu ). Rozlałem do przygotowanych miseczek, po wystudzeniu włożyłem do lodówki. Najlepiej lubię galat z octem, dojadając świeży chleb na zakwasie, na który przepis podam niebawem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak