Galaretkowiec z wiśniami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko skondensowane niesłodzon

    1/2 puszka
  • galaretka cytrynowa

    1 szt
  • galaretka niebieska

    1 szt
  • żelatyna

    1 łyżka
  • kompot wiśniowy

    500 wraz z owocami
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Galaretkę cytrynową rozpuścić w 350 ml wrzącej wody i wystudzić . Do zimnej dodać mleko skondensowane i dobrze wymieszać. Galaretkę niebieską rozpuścić w 400 ml wrzącej wody. Wiśnie osączyć z kompotu. Na dno keksówki lekko natłuszczonej Kasią wlać 1/2 masy cytrynowej,ułożyć w niej 1/2 wiśni, pozostawić do stężenia. Po stężeniu wylać 1/2 galaretki niebieskiej. Następnie drugą część masy cytrynowej i poukładać drugą część wiśni. Kompot pozostały z wiśni podgrzać i rozpuścić w nim żelatynę. Wylać jako ostatnia warstwę i pozostawić do całkowitego stężenia. Przy wyjmowaniu włożyć foremkę na chwilę do gorącej wody.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IKrakowianka 06.02.2012 21:16
wygląda bardzo apetycznie
caralajna 05.02.2012 22:41
wow, jakie efektowne!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat