Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Galaretki ze świeżych truskawek

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

truskawki świeże 1/2 kg
cytryna 1/2
cukier drobny 2/5 szklanki
woda 1/2 szklanki
Żelatyna wieprzowa Prymat 25 g

Przepis i sposób przygotowania na: Galaretki ze świeżych truskawek

Truskawki odszypułkować i zmiksować w blenderze z 2 łyżkami soku z cytryny. Następnie uzyskane puree truskawkowe przelać do rondelka, dodać cukier i zagotować, mieszając. Zagotować pół szklanki wody, dodać żelatynę, wymieszać i dodać do truskawek. Całość znów wymieszać i wystudzić. Ostudzoną masę przelać do płaskiego, kwadratowego naczynia wyłożonego folią spożywczą. Wstawić do lodówki do stężenia.

Galaretkę wyjąć z naczynia, zdjąć folię i pokroić na kawałeczki dowolnej wielkości.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak