Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Galaretki jak za dawnych lat

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

galaretka cytrynowa 1 sztuka
galaretka truskawkowa 1 sztuka
galaretka 1 jagodowa
śmietana 30% 60 ml
wiórki kokosowe 10 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Galaretki jak za dawnych lat

Prostokątną formę o wymiarach 15 x 20 cm wykładamy folią aluminiową.

Galaretkę jagodową rozpuszczamy w 200 ml wrzącej wody. Wlewamy do formy i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.

Cytrynową galaretkę rozpuszczamy w 380 ml wrzącej wody. Do 180 ml płynu dodajemy śmietanę, dokładnie mieszamy. Wlewamy na zastygniętą galaretkę jagodową i ponownie wstawiamy formę do lodówki.

Gdy biała warstwa zastygnie, wlewamy pozostałą galaretkę cytrynową. Wkładamy do lodówki do stężenia.

Truskawkową galaretkę rozprowadzamy w 200 ml wrzącej wody, gdy ostygnie wlewamy do formy.

Odstawiamy do całkowitego stężenia, a najlepiej na co najmniej 4-5 godzin lub na noc do lodówki.

Wiórki kokosowe mielimy w młynku do kawy na drobny pył (dosłownie kilka sekund, gdyż miksując dłużej, zamiast pyłku otrzymamy "masło" kokosowe).

Foremkami do ciastek wycinamy z galaretek ulubione kształty.

Panierujemy w kokosie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak