Przepis i sposób przygotowania na: Galaretki jak za dawnych lat
Galaretkę jagodową rozpuszczamy w 200 ml wrzącej wody. Wlewamy do formy i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.
Cytrynową galaretkę rozpuszczamy w 380 ml wrzącej wody. Do 180 ml płynu dodajemy śmietanę, dokładnie mieszamy. Wlewamy na zastygniętą galaretkę jagodową i ponownie wstawiamy formę do lodówki.
Gdy biała warstwa zastygnie, wlewamy pozostałą galaretkę cytrynową. Wkładamy do lodówki do stężenia.
Truskawkową galaretkę rozprowadzamy w 200 ml wrzącej wody, gdy ostygnie wlewamy do formy.
Odstawiamy do całkowitego stężenia, a najlepiej na co najmniej 4-5 godzin lub na noc do lodówki.
Wiórki kokosowe mielimy w młynku do kawy na drobny pył (dosłownie kilka sekund, gdyż miksując dłużej, zamiast pyłku otrzymamy "masło" kokosowe).
Foremkami do ciastek wycinamy z galaretek ulubione kształty.
Panierujemy w kokosie.