Galaretka z nóżek wieprzowych

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • nóżki wieprzowe

    4 szt.
  • marchewka

    2 szt.
  • pietruszka

    2 szt.
  • seler korzeniowy

    1/4 szt.
  • czosnek

    2 ząbki
  • ziele angielskie

    5 ziarna
  • liść laurowy

    3 szt.
  • sól

  • pieprz

  • udko z kurczaka

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Nóżki dokładnie oczyścić, następnie przełożyć je do garnka i zalać wodą tak by przykrywała je o kilka cm i postawić gotować. Do garnka dodać także ziele angielskie, liście laurowe trochę soli i pieprzu. Gotować na małym ogniu przez ok. 3h. Po tym czasie do garnka dodać marchewkę, pietruszkę, seler, czosnek oraz udko z kurczaka i gotować jeszcze ok 1h aż wszystko będzie miękkie.
Następnie wywar przecedzić. Z nóżek oraz z udka odjąć mięso od kości i pokroić na mniejsze kawałki. Warzywa pokroić w plasterki. Do salaterek nakładać obrane mięso i warzywa, a następnie zalać je przecedzonym wywarem.
Tak przygotowaną galaretkę pozostawić w zimnym miejscu do stężenia.
Przed podaniem zdjąć tłuszcz nagromadzony na galaretce, przełożyć ją na talerz i skropić lekko octem lub sokiem z cytryny.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ela15 04.06.2016 13:59
bardzo lubię
Andysz 29.01.2016 23:12
bardzo fajna
Madzik239 27.01.2016 18:27
Pyszna galaretka..idealna z octem

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat