Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Galaretka z nóżek wieprzowych

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

nóżki wieprzowe 4 szt.
marchewka 2 szt.
pietruszka 2 szt.
seler korzeniowy 1/4 szt.
czosnek 2 ząbki
ziele angielskie 5 ziarna
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt.
sól
pieprz
udko z kurczaka

Przepis i sposób przygotowania na: Galaretka z nóżek wieprzowych

Nóżki dokładnie oczyścić, następnie przełożyć je do garnka i zalać wodą tak by przykrywała je o kilka cm i postawić gotować. Do garnka dodać także ziele angielskie, liście laurowe trochę soli i pieprzu. Gotować na małym ogniu przez ok. 3h. Po tym czasie do garnka dodać marchewkę, pietruszkę, seler, czosnek oraz udko z kurczaka i gotować jeszcze ok 1h aż wszystko będzie miękkie.
Następnie wywar przecedzić. Z nóżek oraz z udka odjąć mięso od kości i pokroić na mniejsze kawałki. Warzywa pokroić w plasterki. Do salaterek nakładać obrane mięso i warzywa, a następnie zalać je przecedzonym wywarem.
Tak przygotowaną galaretkę pozostawić w zimnym miejscu do stężenia.
Przed podaniem zdjąć tłuszcz nagromadzony na galaretce, przełożyć ją na talerz i skropić lekko octem lub sokiem z cytryny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 04.06.2016 13:59
bardzo lubię
Andysz 29.01.2016 23:12
bardzo fajna
Madzik239 27.01.2016 18:27
Pyszna galaretka..idealna z octem

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak