Przepis i sposób przygotowania na: Galaretka z indyka
Obrane warzywa i mięso umyć, przełożyć do dużego garnka, dodać ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk, obrany czosnek oraz sól. Zalać 3 litrami zimnej wody, gotować około 40 minut, na małym płomieniu.
Wyjąć warzywa, a mięso gotować jeszcze 20-30 minut. Ugotowane warzywa, oprócz pora, drobno pokroić. Ugotowane mięso, pokroić w kostkę. Wywar przelać przez gęste sitko.
Wywar wlać do czystego garnka, wsypać żelatynę wg proporcji podanych na opakowaniu. Doprawić solą i pieprzem.
Ugotowane jajko, pokroić w plastry, a pietruszkę posiekać.
Na dno foremki lub miseczki, wsypać po łyżeczce pietruszki i plaster jajka.
Następnie nałożyć, mięso i warzywa, zalać tężejącym wywarem. Odstawić do lodówki, do całkowitego stężenia.
Podawać z sokiem cytrynowym ew. z octem. Smacznego!