Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Galaretka pomidorowa

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pomidory 1 kg
Papryka słodka mielona Prymat 1/2 łyżecz.
chili 1/4 łyżecz.
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżecz.
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
pesto 2 łyż.
mozarella 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Galaretka pomidorowa

Kroki postępowania

1
Pomidory polewam wrzątkiem, obieram ze skórki, kroję na cząstki i wrzucam do garnka. Gotuję aż pomidory zaczną się rozpadać, wtedy przecieram je przez sito.
Krok 1 - Galaretka pomidorowa foto
2
Mus pomidorowy doprawiam do smaku słodką papryką, pieprzem cayenne, solą oraz czarnym pieprzem. Żelatynę zalewam 1/3 szklanki zimnej wody. Odstawiam do napęcznienia na około 5 minut, po czym rozpuszczam w kuchence mikrofalowej (600 W, ok. 30-45 s). Do ciepłej, płynnej żelatyny dodaję 2 łyżki musu pomidorowego i dokładnie mieszam. Wlewam żelatynę z musem do całość i szybko, ale dokładnie mieszam. Mus z żelatyną rozlewam do silikonowych foremek lub kieliszków na wino, wstawiam do lodówki na całą noc.
Krok 2 - Galaretka pomidorowa foto
3
Po stężeniu wyjmuję galaretki na talerz (naczynia z galaretką zanurzam na chwilę we wrzątku). Podaję z pesto na plastrach mozarelli.
Krok 3 - Galaretka pomidorowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cris04 14.11.2013 14:32
świetny przepis.......!
eMMe 10.07.2013 21:41
Świetny przepis:)
Fiffi 28.11.2012 23:12
fajny pomysł
Jolanta40 24.11.2012 23:07
bardzo ciekawe
stokrotka 19.11.2012 10:13
interesujący pomysł
Misiabe 05.10.2012 19:54
Ale fajny pomysł! na pewno wykorzystam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak