Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Galaretka miętowa

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda 1 litr
mięta liście średni pęczek
cukier do smaku
żelatyna deserowa na 1 litr płynu
zielony barwnik odrobina

Przepis i sposób przygotowania na: Galaretka miętowa

Wodę zagotować i posłodzić do smaku. Do garnka włożyć całe kostki lub gałązki mięty, nakryć i pozostawić na minimalnym płomieniu przez kilka minut. Zdjąć z palnika i pozostawić do zupełnego ostygnięcia pod przykryciem - odcedzić. Żelatynę zalać kilkoma łyżkami ostudzonego odwaru miętowego, wymieszać i odstawić do spęcznienia. Rozpuścić w mikrofalówce i połączyć z pozostałym wywarem miętowym. Dodać niewielką ilość zielonego barwnika spożywczego, aby galaretka nabrała koloru.
Rozlać do salaterek i wstawić do lodówki na kilka godzin.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak