Przepis i sposób przygotowania na: Galaretka cytrusowa z pomelo
Pomelo obrać ze skóry i każdą cząstkę pozbawić błonek - odważyć 250 g miąższu i zmiksować z 1 szklanką soku pomarańczowego.
Pozostałą szklankę soku pomarańczowego wlać do garnka i rozgrzać.
Do gorącego soku dodać spęczniałe galaretki i mieszać do rozpuszczenia.
Dolać zmiksowane pomelo i sok wyciśnięty z zielonego słodkiego grapefruita (sweety).
Całość doprawić do smaku sokiem z limonki, po czym odstawić w chłodne miejsce na ok. godzinę.
Pozostałe oczyszczone pomelo połamać na mniejsze kawałki i umieścić w salaterce lub mniejszych pucharkach. Wlać lekko gęstniejącą cytrynową galaretkę.
Wstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia.
Przed podaniem przybrać dowolnie - bitą śmietaną albo kandyzowanymi cytrusami.