Doradca Smaku logoandPrymat logo
Sprawdzone przepisy na Boże Narodzenie. ZOBACZ

Ciasto marchewkowe z dwoma kremami

4.9
(92)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

marchewka
2 szklanki
mąka
2 szklanki
jajko
4 sztuki
olej
1 szklanka
cukier brązowy
1 szklanka
Soda oczyszczona Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
cynamon
2 łyżeczki
Sklep Prymat

KREM ŚMIETANOWY

śmietana kremówka
300 g
serek mascarpone
200 g
aromat cytrynowy
cukier puder

KREM MARCHEWKOWY

galaretka pomarańczowa
1
budyń waniliowy
1
sok marchwiowy
0,5 l

Porada

1) Śmietana kremówka i mascarpone muszą być dobrze schłodzone. 2) Do dekoracji ciasta wykorzystałam marcepanowe ozdoby, które sama ulepiłam. Wystarczy zagnieść marcepan z cukrem pudrem i odrobiną barwnika spożywczego.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto marchewkowe z dwoma kremami

Marchewkę ścieramy na drobnych oczkach tarki.

Mąkę mieszamy z sodą i cynamonem.

Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i ucieramy razem aż do powstania kremowej konsystencji. Następnie na przemian dodajemy olej i mąkę dalej miksując. Na końcu dodajemy marchewkę i chwilę mieszamy.

Ciasto przelewamy do formy (23x28cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 40 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka). Po wystudzenia ciasto kroimy na 2 części.

Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier puder i mascarpone, kilka kropli aromatu i miksujemy aż do połączenia. Kremem przekładamy ciasto (nie ma potrzeby nasączania ciasta). Odstawiamy do lodówki.

W tym czasie przygotowujemy drugi krem. Do rondelka wlewamy około 1,5 szklanki soku marchewkowego, a w pozostałym rozrabiamy budyń. Rozrobiony budyń wlewamy do gotującego się soku, mieszamy i gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Masę zdejmujemy z ognia i wsypujemy galaretkę, mieszamy aż do rozpuszczenia. Masę studzimy i wylewamy ją na ciasto. Całość odstawiamy do stężenia.

Życzę smacznego :)

Uwaga:
Cukier brązowy można zastąpić zwykłym, ale ciasto jest o wiele lepsze, gdy doda się do niego brązowego cukru.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Koko 4 tygodnie temu
Przepis źle napisany i niestety wychodzi zakalec
Lola 24.07.2024 08:59
Zrobiłam ciasto dokładnie tego przepisu i strasznie czuć sodę. Nie dało by się z jedną łyżeczką sody? Próbował ktoś?
Doradca Smaku 4 tygodnie temu
Ilość sody w przepisie została zmniejszona, dziękuję za komentarz
MarysiaB 06.01.2017 15:10
Wygląda świetnie
Malgorzata549 09.07.2015 09:50
pyszny pomysł
caralajna 26.11.2014 21:10
fantastycznie wygląda, aż ślinka cieknie
Ewaaa 14.11.2014 16:05
*mam nadzieję, że zdążę wykorzystać przepis we własnej kuchni jeszcze w tym miesiącu.
Ewaaa 14.11.2014 16:03
Piękne ciasto! Dodaję do ulubionych, mam nadzieję :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak