Galareta z nóżek i udka z kurczaka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • udko z kurczaka

    1 szt,
  • nóżki wieprzowe

    2 szt,
  • ząbki czosnku

    2 - 3
  • pieprz czarny ziarnisty

    3 -4 ziarewnka
  • ziele angielskie całe

    4 ziarenka,
  • sól do smaku

  • ocet 10 %

    do smaku,
  • żelatyna

    2 - 3 łyżeczki,
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania


Udko kurczaka opłukać, zalać wodą i gotować aż mięso będzie miekkie,dodać odrobinę soli oraz przyprawę uniwersalną do smaku.
Ugotowane, miękkie mięso wystudzić obrać i pokroić.
Nóżki dokładnie oczyścić, opalić a następnie dobrze wymoczyć.
Włożyć do garnka zalać wodą z odrobiną soli.
Gotować na małym ogniu około 1,5 - 2 godzin zdejmując co jakiś czas szumowiny wytwarzające sie podczas gotowania.
Po tym czasie dodać obraną opłukaną marchewkę, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w ziarenkach.
Dalej gotować do miękkości mięsa.
Miękkie nóżki wyjąc z wywaru a wywar przelać przez sitko czyli przecedzić do drugiego garnka.
Przestudzone mięso obrać z kości , pokroić a następnie pokrojone mięsko z powrotem umieścić w odcedzonym wywarze razem z obranym mięsem z udka.
zagotować a następnie wyłączyć.
Do gorącego wywaru ocet do smaku oraz 2 - 3 łyżeczki żelatyny, dokładnie wymieszać, podgrzewając na ogniu nie dopuszczając do zagotowania do rozpuszczenia żelatyny.
Ciepłą galaretę przelać do małych salaterek w których umieściłam plasterek ugotowanego jajka, marchewki oraz natkę pietruszki i pozostawić do wystygnięcia a następnie wstawić do lodówki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 09.11.2017 23:25
Robię taką. Jest pyszna.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat