Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Galareta z nóżek i udka z kurczaka

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

udko z kurczaka 1 szt,
nóżki wieprzowe 2 szt,
ząbki czosnku 2 - 3
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 3 -4 ziarewnka
Ziele angielskie całe Prymat 4 ziarenka,
sól do smaku
ocet 10 % do smaku,
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 - 3 łyżeczki,

Przepis i sposób przygotowania na: Galareta z nóżek i udka z kurczaka


Udko kurczaka opłukać, zalać wodą i gotować aż mięso będzie miekkie,dodać odrobinę soli oraz przyprawę uniwersalną do smaku.
Ugotowane, miękkie mięso wystudzić obrać i pokroić.
Nóżki dokładnie oczyścić, opalić a następnie dobrze wymoczyć.
Włożyć do garnka zalać wodą z odrobiną soli.
Gotować na małym ogniu około 1,5 - 2 godzin zdejmując co jakiś czas szumowiny wytwarzające sie podczas gotowania.
Po tym czasie dodać obraną opłukaną marchewkę, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w ziarenkach.
Dalej gotować do miękkości mięsa.
Miękkie nóżki wyjąc z wywaru a wywar przelać przez sitko czyli przecedzić do drugiego garnka.
Przestudzone mięso obrać z kości , pokroić a następnie pokrojone mięsko z powrotem umieścić w odcedzonym wywarze razem z obranym mięsem z udka.
zagotować a następnie wyłączyć.
Do gorącego wywaru ocet do smaku oraz 2 - 3 łyżeczki żelatyny, dokładnie wymieszać, podgrzewając na ogniu nie dopuszczając do zagotowania do rozpuszczenia żelatyny.
Ciepłą galaretę przelać do małych salaterek w których umieściłam plasterek ugotowanego jajka, marchewki oraz natkę pietruszki i pozostawić do wystygnięcia a następnie wstawić do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 09.11.2017 23:25
Robię taką. Jest pyszna.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak