Galareta wieprzowa ( zimne nóżki)

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • golonka wieprzowa

    2 sztuki
  • nogi wieprzowe przednie

    2 sztuki
  • marchewki

    5 sztuk
  • pietruszka

    1 sztuka
  • seler korzeniowy

    1/2 sztuki
  • cebula

    1 sztuka opalona nad ogniem
  • natka pietruszki

    1/2 pęczka
  • Liść laurowy suszony Prymat

    5 sztuk
  • Ziele angielskie całe Prymat

    10 sztuk
  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

    10 sztuk
  • sól

  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Golonki oraz nogi oczyścić , opalić pozostałe włosie , dokładnie wyszorować.
Mięso zalać zimną wodą , zagotować , zebrać szumowiny.

Dodać obrane , umyte warzywa ,natkę pietruszki , liście laurowe , ziele angielskie i pieprz.
Gotować na wolnym ogniu około 3 godz. aż mięso zacznie się rozpadać.

Marchewki pokroić w plastry , mięso oddzielić od skóry i kości , pokroić na małe kawałki ( jeśli lubimy skórę także możemy dodać do galarety).

Wywar przecedzić , dodać żelatynę oraz sól , dokładnie wymieszać , zagotować.

Do pojemniczków włożyć plastry marchewki oraz mięso - zalać wywarem.

Galarety odstawić do lodówki aby stężały.
Podawać ze świeżym pieczywem i octem lub cytryną.
SzczyptaChili
Tradycyjna galareta wieprzowa z marchewką . Obowiązkowa przystawka podczas imprez oraz świąt , zawsze szyko znika ze stołu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Lis 02.03.2017 21:21
Po prostu uwielbiam:)
Wacław 02.03.2017 19:41
na sam widok ślinka mi leci ;-)
SzczyptaChili 02.03.2017 18:55
Dziękuję i ja uwielbiam , obowiązkowo z octem :)
cukiereczek 02.03.2017 18:32
dla miłośników galarety REWELACJA
KORAL 02.03.2017 17:06
wygląda smakowicie :)
Justi2401 02.03.2017 17:01
Oj uwielbiam!
Renataj 02.03.2017 16:49
Apetycznie się prezentuje:) I z pewnością równie dobrze smakuje:)
Agnieszka-87-25 02.03.2017 16:21
bardzo dobra
Grazyna0211 02.03.2017 15:08
przysmak mojego męża
pestka 02.03.2017 13:15
bardzo smaczna

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat