Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Galareta wieprzowa

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

golonka wieprzowa 1 kg
marchewka 2 sztuki
pietruszka 2 sztuki
seler 1/3 sztuki
cebula 1 sztuka
por (biała część)
Liść laurowy suszony Prymat 4 sztuki
ziele angielskie 5 sztuk
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 7 sztuk
ząbki czosnku 5 sztuk
Żelatyna wieprzowa Prymat 50 gram
sól
jajko ugotowane na twardo 2 sztuki
groszek konserwowy 1/2 puszki

Przepis i sposób przygotowania na: Galareta wieprzowa


Golonkę i można też nogę przeciąć na mniejsze części, umyć i namoczyć na noc w zimnej wodzie.
Zalać taką ilością wody żeby mięso i warzywa były całkiem przykryte. Zagotować, zebrać szumowiny, posolić i gotować na bardzo małym ogniu 2.5 - 3 godz. Kilkanaście minut przed końcem gotowania, dodać pokrojony czosnek. Mięso i warzywa wyjąć, a wywar przecedzić przez gęste sitko.
Odmierzyć 2 litry wywaru i rozpuścić w nim żelatynę.
Chude mięso odebrać od reszty i rozdrobnić. Na dno formy wylać kilka łyżek tężejącej galaretki i po zastygnięciu ułożyć ósemki jajek i dekoracyjnie pokrojoną marchewkę oraz trochę groszku. Mięso włożyć do galarety i tężejące wyłożyć do formy lub do salaterek. Podawać z octem lub sokiem z cytryny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 13.03.2016 13:18
pychota,już mi ślinka leci ;-)
Ela427 13.03.2016 13:08
lubię taką galaretę
anka1988 13.03.2016 12:10
smaczna galantynka!
bertpvd 13.03.2016 10:40
idealna na święta :)
IZABELA29 13.03.2016 09:58
Pyszna choc zawsze robie drobiowa
Iwusia 12.03.2016 23:03
fajna babeczka - taka na ostro z octem - mniam :)
norweska20 12.03.2016 22:42
apetycznie się prezentuje
KORAL 12.03.2016 22:40
Bajecznie wygląda :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak