Przepis i sposób przygotowania na: Galareta drobiowa w kształcie świnki
Lekko solimy.
Kiedy kurczak i warzywa będą miękkie wyjmujemy z wywaru i studzimy , a następnie mięsu obieramy z kości i kroimy w mniejsze kawałki.
Warzywa i ugotowane na twardo , obrane jajko kroimy jak kto lubi w kostkę albo w plastry.
Wywar doprawiamy do smaku solą, pierzem oraz przyprawą w płynie.
Całego wywaru musi być około 2 litrów.
Żelatynę zalewamy gorącym wywarem i dokładnie rozpuszczamy, a następnie wlewamy do całego wywaru mieszając.
Do wywaru wrzucamy mięso, warzywa, pokrojone jajka i warzywa oraz odsączony groszek konserwowy.
Butelkę przycinamy.
Do przyciętej butelki, nalewamy gotową galaretę.
Galareta która nam zostanie rozlewamy do miseczek.
Gotową już stężoną galaretę wyjmujemy z butelki rozcinając delikatnie butelkę wzdłuż a następnie w kilku miejscach wrzesz i wyjmujemy świnkę.
Świnkę razem z przyciętą butelką przekładamy na talerz, wtedy dopiero usuwamy butelkę.
Świnkę dekorujemy oliwkami i szynką, a ryjek z salami.
Uszy robimy z szynki,ogon ze szczypiorku.
Podajemy z octem albo sokiem z cytryny.
Świnkę podajemy na liściach sałaty w towarzystwie plasterków cytryny.
Moja świnka ma za długi ryjek bo nie ścięłam ,ale można skrócić jak będzie za długi.