Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Galareta drobiowa

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ćwiartki z kurczaka 2
przyprawa uniwersalna Kucharek do smaku
Pieprz czarny ziarnisty Prymat
ziele angielskie
Liść laurowy suszony Prymat
cebula 3 dag
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 dag

Porada

W drugim etapie, jeśli istnieje potrzeba, klarować przy użyciu 3 białek.

Przepis i sposób przygotowania na: Galareta drobiowa

Kroki postępowania

1
Udźce kurczaka umyć, podzielić na połówki, zalać wodą (ok. 1 l), zagotować. Zdjąć powstałą pianę. Dodać przyprawy i gotować ok. godzinę na wolnym ogniu. Wyjąć mięso i wystudzić. Obrać ze skóry i kości, pokroić na kawałki.
Krok 1 - Galareta drobiowa foto
2
Cebulę zrumienić w piekarniku, zalać rosołem (3/4 l) i podgotować. Rosół odtłuścić, przecedzić, wymieszać z żelatyną. Jeżeli potrzeba, sklarować, wystudzić. Dno okrągłych foremek lub filiżanek pokryć cienką warstwą stygnącej galarety (ok. 2-3 łyżki), zastudzić.
Krok 2 - Galareta drobiowa foto
3
Na galarecie ułożyć przybranie np. z sezonowych warzyw, jaja ugotowanego na twardo.
Krok 3 - Galareta drobiowa foto
4
Wsypać mięso, zalać galaretą tak, by mięso zostało całkowicie przykryte. Odstawić w chłodne miejsce do zastygnięcia.
Krok 4 - Galareta drobiowa foto
5
Wyjąć z foremek do góry dnem. Podawać z zimnymi sosami.
Przepis znajduje się na moim blogu Kuchenne rozterki początkującej blogerki http://gorzko-gorzki.blogspot.com/
Krok 5 - Galareta drobiowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mniam 30.03.2014 10:15
U mnie ostatnio dość często gości :)
2milutka 29.03.2014 19:59
apetyczna!
adelajda 29.03.2014 19:31
miałam zamiar też robić

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak