Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Galareta

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

golonka wieprzowa 1 sztuka
nóżki wieprzowe 2 sztuki
udka kurczaka 2 sztuki
Liść laurowy suszony Prymat 5-10 sztuk
ziele angielskie 5-10 sztuk
marchewka 4-5 sztuk
pietruszka 2 sztuki
seler 1 mała sztuka
por (biała część) 10 cm
natka pietruszki 1 pęczek
sól i pieprz do smaku
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 opakowanie

Porada

Z tej ilości wyszły mi 8 pojemniczków o 50ml.

Przepis i sposób przygotowania na: Galareta

Golonkę i nóżki najlepiej jaj by były przerąbane bo szybciej się rozgotuję wkładamy do garnka razem z warzywami i gotujemy ok. 2 godziny w posolonej i popieprzonej wodzie.. Na udkach można ugotować zupę i dodać później do galarety lub ugotować razem z mięsem tylko wcześniej wyjąć zanim się rozpadną. Z garnka wyjmujemy warzywa. Marchewkę kroimy w plasterki i układamy na dnie w pojemniczkach. Mięso wyjmujemy i oddzielamy od kości. Układamy na marchewce. Pozostały wywar przecedzamy przez sito. W małej ilości wywary rozrabiamy żelatynę i wlewamy do gorącego wywaru. Nie gotujemy. Sprawdzamy czy wywar jest dobrze doprawiony i zalewamy pojemniczki. Odkładamy do wystygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 06.04.2015 20:18
ładnie wygląda
miodunka 16.03.2015 16:20
lubię galarety
wwwiolka 16.03.2015 11:11
Bardzo fajny przepis.
w mojej kuchni 16.03.2015 01:03
same pyszności do zjedzenia

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak