Galareta

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • golonka wieprzowa

    1 sztuka
  • nóżki wieprzowe

    2 sztuki
  • udka kurczaka

    2 sztuki
  • Liść laurowy suszony Prymat

    5-10 sztuk
  • ziele angielskie

    5-10 sztuk
  • marchewka

    4-5 sztuk
  • pietruszka

    2 sztuki
  • seler

    1 mała sztuka
  • por (biała część)

    10 cm
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • sól i pieprz

    do smaku
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    1 opakowanie
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Golonkę i nóżki najlepiej jaj by były przerąbane bo szybciej się rozgotuję wkładamy do garnka razem z warzywami i gotujemy ok. 2 godziny w posolonej i popieprzonej wodzie.. Na udkach można ugotować zupę i dodać później do galarety lub ugotować razem z mięsem tylko wcześniej wyjąć zanim się rozpadną. Z garnka wyjmujemy warzywa. Marchewkę kroimy w plasterki i układamy na dnie w pojemniczkach. Mięso wyjmujemy i oddzielamy od kości. Układamy na marchewce. Pozostały wywar przecedzamy przez sito. W małej ilości wywary rozrabiamy żelatynę i wlewamy do gorącego wywaru. Nie gotujemy. Sprawdzamy czy wywar jest dobrze doprawiony i zalewamy pojemniczki. Odkładamy do wystygnięcia.
Mama niejadka
Z tej ilości wyszły mi 8 pojemniczków o 50ml.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ela15 06.04.2015 20:18
ładnie wygląda
miodunka 16.03.2015 16:20
lubię galarety
wwwiolka 16.03.2015 11:11
Bardzo fajny przepis.
w mojej kuchni 16.03.2015 01:03
same pyszności do zjedzenia

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat