Przepis i sposób przygotowania na: Fusilli z pulpecikami w sosie pomidorowym
1. Do dużej miski przekładamy zmielone mięso, dodajemy podsmażoną na złoty kolor cebulę, dobrze odciśniętą z mleka kajzerkę, jajko, pokrojoną w drobną kostkę mozzarellę, sól, pieprz, roztarte w dłoniach suszone oregano oraz posiekane drobno listki bazylii. Wszystko dokładnie wyrabiamy.
Przygotowanie sosu pomidorowego:
1. Wszystkie pomidorki dokładnie myjemy, pomidory malinowe nacinamy na krzyż, zalewamy gorącą wodą, przekładamy po kilku minutach do zimnej wody, a następnie zdejmujemy skórkę.
2. Kroimy pomidory malinowe w kostkę, pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół i jeszcze raz na pół.
3. Na patelni rozgrzewamy oliwę czosnkową, dodajemy drobno pokrojoną cebulę. Podsmażamy aż cebula się zeszkli.
4. Dodajemy posiekane drobno ząbki czosnku, a po paru minutach dorzucamy pomidory.
5. Doprawiamy solą morską i pieprzem. Pomidory razem z cebulą i czosnkiem podsmażamy ok. 5 minut.
6. Następnie dodajemy szklankę przecieru pomidorowego. Najlepiej, żeby to był domowy przecier, tak jak w moim przypadku, ale jeśli nie macie, nada się również ten z kartonika. Wszystkich jednak zachęcam do zrobienia własnego przecieru, zwłaszcza latem, kiedy pomidory są ładne i przepyszne.
7. Dodajemy do sosu czubatą łyżeczkę czubrycy czerwonej, łyżeczkę suszonego oregano.
8. Przykrywamy patelnię pokrywką dusimy przez kilka minut.
9. Na końcu dodajemy dużą garść posiekanych listków bazylii. Doprawiamy w razie potrzeby solą i pieprzem.
10. Całość miksujemy blenderem na gładki, gęsty sos.
11. Sos stawiamy z powrotem na gaz i na gorący wrzucamy uformowane w nieduże kuleczki pulpeciki.
12. Gotujemy ok.15 minut.
13. Podajemy z ugotowanym al dente makaronem, mozzarellą, pomidorkami koktajlowymi i świeżymi listkami bazylii.