Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fuga - ciasto

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 450 gram
masło 230 gram
cukier puder 6 łyżek
jaja 2 szt
mleko 50 ml
budyń waniliowy 2 szt
mleko 500 ml
masło 250 gram
powidła 250 wiśniowe
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Fuga - ciasto

Kroki postępowania

1
Mąkę i cukier wysypujemy na kopczyk, na górę wbijamy jajka, mleko i pokrojone w kostki schłodzone masło.
Krok 1 - Fuga - ciasto foto
2
Wszystko razem siekamy, tak aby składniki się połączyły, na koniec szybko zgniatamy i wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę.
Krok 2 - Fuga - ciasto foto
3
Schłodzone ciasto dzielimy na 2 części i pieczemy dwa równe 'placki', które przed wypiekiem nakłuwamy widelcem aby równo wyrosło 20 minut w 200 stopniach.
Krok 3 - Fuga - ciasto foto
4
Jeden placek po ostudzeniu smarujemy obficie konfiturą wiśniową.
Krok 4 - Fuga - ciasto foto
5
Z budyniu i mleka gotujemy budyń, schładzamy go (najlepiej przygotować budyń dzień wcześniej) i miksujemy z miękkim masłem (250g) na krem.
Uzyskaną masę rozkładamy na wysmarowanym wiśniami placku i nakrywamy drugim plackiem z ciasta kruchego.
Krok 5 - Fuga - ciasto foto
6
Całość posypujemy cukrem pudrem.
Najlepiej się kroi po około 12 godzinach jak ciasto kruche trochę zmięknie.
Smacznego!
Krok 6 - Fuga - ciasto foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mniam 31.05.2013 07:44
Ciekawa nazwa.
monisia1977 31.05.2013 06:30
fajnie wyglada
TEtalicha 30.05.2013 21:43
fajne ciasto ,

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak