Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fuczki - placki z kiszoną kapustą

Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Danie regionalne. Bieszczady. Kuchnia łemkowska.

Składniki:

Składniki:

kapusta kiszona 300 gramów
mąka 200 gramów
mleko 3,2% 1.5 szklanki
cebula 1 sztuka
jajko 1 sztuka
Cząber suszony Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Fuczki - placki z kiszoną kapustą

Kapustę odcisnąłem z nadmiaru wody, posiekałem ją nożem na drobniejsze kawałki, aby nitki nie były bardzo długie.


Do misy wrzuciłem składniki na ciasto naleśnikowe, czyli: mąkę, jajko, mleko, startą na tarce cebulę, cząber, sól i pieprz. Dokładnie wymieszałem na gładką masę. Dodałem przyprawy oraz kapustę i ponownie dokładnie wymieszałem.


Na patelni rozgrzałem tłuszcz. Nakładałem łyżką porcje ciasta, lekko spłaszczyłem, by nadać mu okrągły kształt. Fuczki smażyłem po 3-4 minuty z każdej strony, aż były rumiane. Wyjąłem, odłożyłem na ręcznik papierowy, aby zgubić nadmiar tłuszczu.


Podałem z czerwonym barszczem. Można ze śmietaną, sosem czosnkowym itp.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak