Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Frytki z piekarnika

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
olej rzepakowy 2 łyżki
Papryka ostra mielona Prymat 1 łyżeczka
cukier 1 łyżka
sól
ketchup łagodny

Przepis i sposób przygotowania na: Frytki z piekarnika

Oczyść i obierz ziemniaki. Pokrój je na twoją ulubioną wielkość. Włóż je do miski z zimną wodą i dodaj łyżkę cukru. Wymieszaj dokładnie i odstaw na 30 min. Następnie wylej wodę i pod bieżącą wodą wypłucz je i osusz pozostawiając je na ściereczce. Ponownie włóż do miski i spryskaj olejem oraz posyp ostrą papryką w proszku. Wymieszaj. Daj je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. ułóż je tak, aby nie leżały na sobie. Posól je lekko. nagrzej piekarnik do 220 stopni i piecz je 15-20 min aż się zarumienią. Wyjmij i wymieszaj, po czym ponownie włóż je do piekarnika na 15-20 min. Na koniec włącz termoobieg aby troszkę się przypaliły. Podaj je z ketchupem lub z twoim ulubionym dodatkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mysia12 05.04.2015 21:01
zawsze dobre bo swoje

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak