Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Frytki z brukwi - pieczone

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

brukiew 3 duże
mąka pszenna 1-2 łyżki
masło klarowane 2 łyżki
olej słonecznikowy 3-4 łyżki
zioła włoskie
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Frytki z brukwi - pieczone

Brukiew obrać, umyć, pokroić w słupki.
Zagotować wodę, lekko osolić i wrzucić brukiew - po 3 minutach odcedzić, dokładnie osączyć i pozostawić do ostygnięcia.
Blachę posmarować olejem, frytki wymieszać ze stopionym masłem klarowanym i niewielką ilością oleju.
Rozłożyć na blasze równą pojedynczą warstwą, posypać ziołami, a następnie oprószyć mąką (najlepiej przez sito) i solą.
Piec w temperaturze 180*C z termoobiegiem, aż frytki uzyskają rumiany kolor i będą miękkie.

Podawać jak tradycyjne frytki - z dodatkiem soli i ketchupu.
Frytki z brukwi mają bardzo ładny kolor, bo jej miąższ jest żółty.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 16.01.2013 16:37
mysza75 kaczmarek - ja kupuję brukiew na targu, gdzie mam sprawdzone stoisko... tam zawsze mogę kupić rzepę białą, której w sklepie zazwyczaj nie można kupić (zamiast niej warzywniaki mają tzw."sopel" i wciskają mi ciemnotę, że to właśnie rzepa i koniec!), oraz czarną świeższą i w lepszym stanie, niż taka podwiędnięta w warzywniaku ;)
Konczi 16.01.2013 13:26
wow wyglądają jak domowe frytasy ciekawe jaki ich smak ???
pajbek 16.01.2013 13:25
Super ciekawa jestem jak smakują :-)
mysza75 16.01.2013 13:08
Takich jeszcze nie jadłam, powiedz tylko gdzie kupić brukiew ?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak