Frytki z brukwi - pieczone

Frytki z brukwi - pieczone

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • brukiew

    3 duże
  • mąka pszenna

    1-2 łyżki
  • masło klarowane

    2 łyżki
  • olej słonecznikowy

    3-4 łyżki
  • zioła włoskie

  • sól morska

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Brukiew obrać, umyć, pokroić w słupki.
Zagotować wodę, lekko osolić i wrzucić brukiew - po 3 minutach odcedzić, dokładnie osączyć i pozostawić do ostygnięcia.
Blachę posmarować olejem, frytki wymieszać ze stopionym masłem klarowanym i niewielką ilością oleju.
Rozłożyć na blasze równą pojedynczą warstwą, posypać ziołami, a następnie oprószyć mąką (najlepiej przez sito) i solą.
Piec w temperaturze 180*C z termoobiegiem, aż frytki uzyskają rumiany kolor i będą miękkie.

Podawać jak tradycyjne frytki - z dodatkiem soli i ketchupu.
Frytki z brukwi mają bardzo ładny kolor, bo jej miąższ jest żółty.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Habibi

16.01.2013 16:37
<b>mysza75 kaczmarek</b> - ja kupuję brukiew na targu, gdzie mam sprawdzone stoisko... tam zawsze mogę kupić rzepę białą, której w sklepie zazwyczaj nie można kupić (zamiast niej warzywniaki mają tzw."sopel" i wciskają mi ciemnotę, że to właśnie rzepa i koniec!), oraz czarną świeższą i w lepszym stanie, niż taka podwiędnięta w warzywniaku ;)

Konczi

16.01.2013 13:26
wow wyglądają jak domowe frytasy ciekawe jaki ich smak ???

pajbek

16.01.2013 13:25
Super ciekawa jestem jak smakują :-)

mysza75

16.01.2013 13:08
Takich jeszcze nie jadłam, powiedz tylko gdzie kupić brukiew ?

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat