Frytki po Belgijsku

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    1 kg
  • cukier

    2 łyżki
  • olej do smażenia

  • woda

  • sól

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki najlepiej wybierać duże, (moje akurat były małe) obieram, kroję w cienkie słupki. Pokrojone ziemniaki wrzucam na kilka minut (około 5) do zagotowanej gorącej wody z cukrem. Odcedzam na sicie i wykładam na blachę wyłożoną papierowym ręcznikiem, aby obeschły. Rozgrzewam mocno olej (160 C) w dużej głębokiej patelni. Wkładam ziemniaki małymi porcjami do sitka lub wkładu z dziurkami i zanurzam w gorącym oleju ( ja włożyłam prosto na patelnię), smażę około 5 minut (aż wypłyną na wierzch). Wyciągam sitem i wykładam na blachę wyłożoną papierowym ręcznikiem. Olej podgrzewam na 180 C. Wkładam i smażę, aż zrobią się rumiane.
Gotowe frytki przekładam do naczynia wyłożonego papierowym ręcznikiem – dzięki temu tłuszcz ładnie wchłonie się w papier.
Podaję z sosem lub do obiadu. Są chrupiące i miękkie w środku.
Milka100
Dużo pracy ale warto czekać na efekt końcowy.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
marcia7 12.11.2015 18:59
takie grube są pycha
irenka 12.11.2015 18:16
super fryteczki
Milka100 12.11.2015 15:21
też wczoraj
ttrytka 12.11.2015 15:16
robiłam wczoraj
mileneczka5 12.11.2015 14:52
SMACZNE FRYTKI :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat